Bahan-bahan Kulit :
600g Keladi
500g Tepung Gandum
250g Shortening
Garam secukupnya
Bahan Inti :
300g Daging dipotong dadu
2 keping Cendawan Kering dipotong dadu
110 ml air
1 sudu besar gula atau secukup rasa
Sedikit garam
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
3 sudu besar tepung kentang (campur dengan sedikit air untuk membentuk larutan kanji)
Cara-cara :
- Hiris keladi dan potong menjadi dadu. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama kira-kira 40 minit.
- Keluarkan dan lenyekkan serta tambah tepung gandum lalu gaulkan sebati.
- Kemudian masukkan garam dan uli untuk membentuk doh. Ketepikan dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Gunakan sedikit minyak untuk tumis semua bahan-bahan (inti) kecuali tepung kentang dan tumis sehingga wangi.
- Akhir sekali tambah tepung kentang untuk menebalkannya. Tuangkan ke dalam mangkuk dan simpan dalam peti sejuk.
- Keluarkan doh dari peti sejuk, bahagikan kepada beberapa bahagian yang sama.
- Tekan doh kepada bentuk bulan rata, masukkan inti dan kepitkan di tepi serta bentukkan menjadi bulat.
- Masukkan ke dalam minyak panas dan goreng hingga menjadi perang keemasan.
No comments:
Post a Comment