Thanks Leeza. Resepi C&P dr Cikgu Suria.
Bahan
4 biji telur asingkan putih dan kuning
1 1/2 cawan minyak jagung atauminyak sayuran ( darurat minyak masak pun boleh)
150g gula halus seperti castor sugar
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot yang telah disagat halus
Ayak bersama
250 g tepung kek ( darurat tepung gandum pun jadi gak)
1 sudu kecil mixed spice ( rempah kek)
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
100g chop walnut ( wajib ada baru sedap)
Cara
- Pukul kuning telur di dalam mangkuk dengan menggunakan pemukul telur.
- Kemudian tambahkan minyak, gula, carrot. Gaul hingga sebati.
- Kemudian masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan-bahan kering menggunakan spatula kayu.
- Pukul telur putih sehingga stiff and gaulkan ke dalam bancuhan kek.
- Bakar pada suhu 180 C selama 45 min ( bergantung pada oven tersendiri)
Tips : bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila
cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum
masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.
Frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
1. Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang. Siap untuk frosting
Frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar
1. Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang. Siap untuk frosting
No comments:
Post a Comment