Bahan-bahan
Base (lapisan bawah)
100g biskut marrie
50g butter - cairkan
Cheese cake
200g creamcheese (lembutkan)
75g gula halus
1 cup sour cream
10g tepung jagung
1 biji telur
80ml whipping cream
1/2 sudu besar jus lemon
Loyang yg dibalut dengan aluminium foil
50g butter - cairkan
Cheese cake
200g creamcheese (lembutkan)
75g gula halus
1 cup sour cream
10g tepung jagung
1 biji telur
80ml whipping cream
1/2 sudu besar jus lemon
Loyang yg dibalut dengan aluminium foil
Filling
Marshmallow (agak2) – kalu leh yg plain / pink colour aje
Strawberry filling
Marshmallow (agak2) – kalu leh yg plain / pink colour aje
Strawberry filling
Topping
250g cream cheese (lembutkan)
90gm gula kastor
150gm dairy whipped cream
2tbsp gelatin (campur dgn 6tbsp air panas n larutkan)
Strawberry syrup (brand Hershey) – agak2/suka hati yerk!!!
Pipping jelly / apricot jelly
250g cream cheese (lembutkan)
90gm gula kastor
150gm dairy whipped cream
2tbsp gelatin (campur dgn 6tbsp air panas n larutkan)
Strawberry syrup (brand Hershey) – agak2/suka hati yerk!!!
Pipping jelly / apricot jelly
Untuk Base (Lapisan Biskut)
- Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti.
- Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Kek
- Panaskan oven 150 C.
- Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. *Masukkan sour cream, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
- Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan.
- Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil).
- Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti semalaman.
- Keluarkan kek tersebut. Susun sekeliling kek dengan marshmallow – nak cantik buat dua barisan
- Letakkan Strawberry filling
Untuk Topping:
- Putar cream cheese hingga lembut.
- Masukkan gula hingga kembang
- Masukkan whipping cream dan gelatin putar hingga kental dan kembang
- Tuangkan ke atas kek yang sudah diletakkan marshmallow & filling, ratakan
- Tuangkan sedkit strawberry syrup diatasnya
- Sapukan pipping jelly / apricot jelly
- Balut Loyang dengan wrapping plastic n smpan semalaman sekurang2nya 12 jam dalam peti ais. (bukan tempat beku tau!!)
No comments:
Post a Comment