Sunday, July 15, 2012

Talam Ubi Kayu


Loyang : 10" x 10" x 3"

Lapisan Bawah

700g    Ubi kayu, parut & timbang
100ml  Santan pekat
300ml  Air
250g    Gula
Pewarna Kuning

Cara-cara
  1. Satukan kesemua bahan & kacau dalam periuk
  2. Masak semua bahan sehingga pekat
  3. Tuang ke dalam loyang & kukus 30 minit
Lapisan Atas

100g   Tepung Beras
50g     Tepung Ubi
50g     Tepung Gandum
2 tsp   Garam
200ml  Santan
800ml  Air

Cara-cara 
  1. Bancuh semua bahan
  2. Tapis ke dalam periuk, masak sehingga naik wap
  3. Tuang ke atas lapisan bawah
  4. Kukus selama 30 minit
Source : Resepi C&P dr Chef Asma

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails