Friday, June 14, 2013

Banana Cream Cheese Muffins

Bahan-bahan

200gram tepung gandum
50gram cream cheese
2 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil)  esen vanila
100ml susu segar@bancuhan susu tepung
80gram pisang lecek
secubit garam
75gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda ( ni klu tak mau letak pun takpe)
1 sudu besar madu
( sedikit coklat cip atau coklat urai)

( kalau nak letak sedikit tepung jagung pun boleh, dalam 2 sudu kecil lah)
Cara-caranya
  1. Ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda, ketepikan. ( kalau ayak dua kali, lagi bagus). 
  2. Dengan Menggunakan hand mixer,  pukul mentega dan gula hingga kembang, kemudian masukkan, cream cheese, pukul lagi selepas itu masukkan telur satu persatu, pukul hingga semua sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar.
  4. Masukkan pula madu, secubit garam, pisang lecek dan esen vanila, kacau sebati. 
  5. Panaskan oven suhu 170 darjah, sudukan adunan ke dalam acuan muffin, paras adunan pastikan 3/4 acuan muffin, supaya muffin elok naik nye nanti. Kemudian taburkan coklat chip atau coklat urai di atasnya.
  6. Bakar selama 25 ke 30 minit ataupun sehingga permukaan muffin agak perang, cucuk muffin dengan lidi, bagi memastikan muffin benar-benar masak. 
  7. Sejukkan atas redai besi, dan sedia untuk dihiaskan dengan ape jua cream kegemaran anda. Selamat Mencuba. ( ros cuma taburkan permukaan muffin dengan sugar powder sahaja).
 Source : Resepi C&P from Jintanmanis

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails