Friday, June 14, 2013

Puding Karamel Oren



Bahan Karamel Oren
180gm gula pasir
2 sudu besar air + 2 sudu besar jus oren atau sunquick

Bahan Puding
8 biji telur
130gm gula pasir
60ml (2 sudu besar) jus oren atau sunquick
1 sudu besar tepung jagung
400ml susu sejat Ideal (1 tin)
100ml susu segar
*** Jika menggunakan sunquick tambahkan sukatan gula kerana agak masam. 

Cara-cara :
  1. Karamel Oren :  Masak gula pasir hingga cair dengan api kecil  (jangan di kacau sehingga semua gula cair) baru di tuang air, jus oren di tepi periuk supaya tidak terpercik.  Tutup api dan kacau cepat-cepat.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang 9".
  2. Puding : Satukan semua bahan puding, pukul hingga rata, kemudian tapis ke dalam loyang berisi karamel oren. 
  3. Panaskan pengukus, kukus selama 30 minit atau di bakar di dalam oven secara bain marie selama 1 jam. 
  4. Biarkan puding sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk sebelum di terbalikkan ke dalam pinggan (karamel berada di atas) dan di hidangkan.
*** Selain jus dari buah oren, jus oren dari sunquick juga boleh di gunakan.
*** Kaedah bain marie / stim bath utk mengelak puding menjadi hangus. 

Source : Resepi C&P from Kak Wan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails