Friday, June 07, 2013

Ice Cream Cake


Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A

130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air
 60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat:
  1. Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. 
  2. Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang selama 5 minit. 
  3. Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu. 
  4. Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati. 
  5. Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit. 
  6. Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.Biarkan ia sejuk.
Cara-cara melapis Ice cream cake
  1. Kek span
  2. Ice Cream Haan Powder (Bancuh ikut resepi yg tertera pada bungkusan)
  3. Kacang/ Mashmallow or Cornflakes
  4. Ulangi Langkah diatas sehingga siap dan bekukan kek sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
Source : Resepi Kek Span C&P from Rahel

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails