Thursday, October 31, 2013

Aeroplane Danish




 
Kek Coklat Lembab
 
Bahan A:
300g tepung gandum
100g serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan
 
Bahan B:
3 biji telur A saiz
400g gula kastor
1 tsp esen vanilla
 
Bahan C:
250ml susu cair
250ml minyak jagung
 
Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lembut,bolehlah tambahkan 2 sudu besar susu
pekat manis
 
Bahan D:
250ml air panas
 
Satukan bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair,jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu
pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan
spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang aduna dalam Loyang empat persegi ukuran 8 inc yang telah digris dan dilapik dasar
Loyang dengan kertas minyak
 
Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam hingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna,cucuk tengah kek secara sendeng dengan
lidi bersih.Bila lidi keluar bersih ini bermakna kek telah dibakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak.
 
Source : Resepi C&P from Kak Ita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails