Monday, October 07, 2013

Cheese Tart Apple Crumble


Bahan Kulit Tart
60gm gula kaster / gula icing
250gm tepung gandum
130gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
*** menggunakan gula kaster menjadikan kulit pastri lebih ranggup

Cara-cara 
  1. Satukan gula kaster dan tepung gandum.  Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti. 
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk (air di tambah jika perlu).  Uli hingga menjadi doh yang lembut. 
  3. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit.  Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini.  Trim lebihan dibahagian atasnya. 
  4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C. 
  5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Apple Filing
4 biji apple hijau - kupas dan dadu
50gm gula kaster
1 sudu kecil parutan kulit lemon
1 sudu besar jus lemon
1/8 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh tepung gandum

Cara-cara : 
Satukan semua bahan filing dan masak dengan api perlahan hingga air mengering dan pekat.  Angkat dan ketepikan.

Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
60gm gula ising
1 biji telur
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara :
  1. Pukul cream cheese dan gula hingga lembut.  Masukkan telur dan putar hingga sebati.  Masukkan jus lemon dan tepung jagung, putar lagi hingga rata dan licin. 
  2. Masukkan adunan ke dalam piping bag kemudian gunting muncungnya.  Ketepikan.
Topping Crumble
120gm tepung gandum
35gm gula kaster
80gm mentega sejuk - potong kecil
100gm walnut / pecan (panggang dan cincang)

Cara-cara :
Satukan semua bahan kecuali walnut.  Ramas menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.  Masukkan walnut cincang dan gaul rata.

Penyediaannya :
  1. Ambil sedikit filling apple masukkan dalam kulit tart.
  2. Paipkan cream cheese sehingga penuh.
  3. Tabur dengan topping crumble.
  4. Bakar dalam oven yang dipanasakan dahulu pada suhu 150 C selama 20 minit atau sehingga masak.

Source : Resepi C&P from Kak Wan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails