Monday, October 07, 2013

Chawanmushi

Bahan-bahan
  • 1 biji telur size L
  • 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
  • 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
  • 1/2 sk gula
Filling - bleh ltk ikut suka
  • 50g daging ayam - potong kecil2
  • 2 ekor udang segar - buang kulit
  • 2 biji shitake mushroom - hiris
  • 2 batang crab stick
  • 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
  • 1/2 sk minyak bijan - optional
  • daun ketumbar
  • potongan carrot kukus utk hiasan
Cara-cara
  • Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
  • Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
  • Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
  • Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
  • Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
  • Siap dihidang.
Source : Resepi C&P from Hana

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails