Thursday, October 31, 2013

Carrot Cake


Bahan-bahan
Bahan A
3bj telur
150g susu
300g gula (haiza cuma guna 200g)
1/2 sdk garam

Bahan B
180g minyak sayuran
1 sdk esen vanila

Bahan C
280g tepung
1 sdk serbuk penaik
1 sdk soda bikarbonat
1/2 sdk serbuk kayu manis

Bahan D
200g lobak merah dihiris
120g walnut dicincang

Creamcheese topping

250g krim keju
60g mentega
120 g gula aising
1/2 bj parutan kulit lemon
2 sdb jus lemon

Cara-cara

Kek
  1. Pukul (A) hingga pekat. Tambah (B) dan pukul lagi hingga sebati.
  2. ayakkan (C) dan gaulkan ke dalam adunan hingga rata.
  3. Masukkan (D) dan sebatikan.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang gigris dan alas.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 30-45 minit.
Creamcheese
  1. Putarkan krim keju hingga licin. Masukkan mentega dan putar lagi hingga sebati. Tambah gula dan putar lagi hingga adunan menjadi rata.
  2. Masukkan parutan kulit lemon dan jus. Gaulkan.
Source : Buku Fruity Cakes dr Alex Goh

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails