Cake ni dibuat bersempena CNY Gathering. Thanks to Hui Hui for coordinate the event and we really had fun and enjoy gossiping. Thanks to Ruba, Bev, Pooi Yan & Jane too....
Bahan-bahan ( loyang 9" )
- 2 cawan gula (kisar)
- 2 cawan tepung (ayak)
- 3 biji telur grade A
- 1 cawan koko powder
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air panas didih
- 1 tsp soda bikarbonat
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp esen vanila
- 2 cawan non dairy whipping cream
- 500g cooking chocolate
- 1/8 cwn golden syrup(haiza tak letak pun)
- 1 cawan non dairy whipping cream
Cara-cara
- Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
- Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
- Masukkan susu dan minyak dalam adunan,kacau sebati
- Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. Gaul dengan cara kaup balik
- Last sekali masukkan air panas..kacau sebati
- Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree.
- Dalam mangkuk kecil, didihkan whipping cream
- Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
- Tambahkan golden syrup (haiza tak letak pun)
- Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dalam peti sejuk
- Pukul 1 cawan whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cawan choc ganache yg di ambil dari langkah sebelum ini. Kacau sebati.
- Kek yang dah siap..di potong tengah2
- Sapukan dengan whipped cream
- Kemudian lapiskan dengan kek yg separuh lagi
- Sapu hingga menutupi keseluruhan kek
- Sejukkan lebih kurang 30 minit
- Sapukan pula dengan ganache dan sejukkan semula selama 30 minit
Source : Resepi C&P from myresepi
No comments:
Post a Comment