BAHAN-BAHANNYA :
200 g Fettuccine, direbus hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit mentega
1 camca besar minyak zaitun (olive oil)
1/2 biji bawang Holland (kaler kuning) dicincang
2 biji bawang putih, cincang halus
1 biji tomato, cincang kecil2
5 kuntum cendawan butang, dihiris
1/3 cawan cream
Sedikit cincangan daun parsley (haiza tak letak pun)
BAHAN LAIN :
6 - 7 ekor udang sederhana besar, dibersihkan (haiza tukar guna isi ayam)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu Tomato segar, didadu
1 1/2 camca besar sos tiram*
1 1/2 camca besar sos tomato*
1 1/2 camca besar sos cili*
1 1/2 camca besar kicap cair*(*bahan sos)
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu dan harum, masukkan bahan sos dan sedikit air, kacai rata.
- Masukkan udang dan cream, kacau sebati dan masak sekejap dengan api kecil, masukkan fettuccine tadi dan gaul rata2.
- Alih dalam bekas sesuai, dan tabur capsicum merah/hijau tadi, tomato yang didadu dan juga cincangan pasrsley...Kalau suka "drizzel" sedikit minyak zaitun extra virgin sebelum dihidangkan....haiza tambahkan parmesan cheese kat atas tu
No comments:
Post a Comment