Wednesday, February 09, 2011

Fettuccine with Creamy Tomato Sauce


BAHAN-BAHANNYA :
200 g Fettuccine, direbus hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit mentega

1 camca besar minyak zaitun (olive oil)

1/2 biji bawang Holland (kaler kuning) dicincang

2 biji bawang putih, cincang halus

1 biji tomato, cincang kecil2

5 kuntum cendawan butang, dihiris

1/3 cawan cream

Sedikit cincangan daun parsley (haiza tak letak pun)


BAHAN LAIN :

6 - 7 ekor udang sederhana besar, dibersihkan (haiza tukar guna isi ayam)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
Tomato segar, didadu
1 1/2 camca besar sos tiram*

1 1/2 camca besar sos tomato*

1 1/2 camca besar sos cili*

1 1/2 camca besar kicap cair*(*bahan sos)

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu dan harum, masukkan bahan sos dan sedikit air, kacai rata.
  2. Masukkan udang dan cream, kacau sebati dan masak sekejap dengan api kecil, masukkan fettuccine tadi dan gaul rata2.
  3. Alih dalam bekas sesuai, dan tabur capsicum merah/hijau tadi, tomato yang didadu dan juga cincangan pasrsley...Kalau suka "drizzel" sedikit minyak zaitun extra virgin sebelum dihidangkan....haiza tambahkan parmesan cheese kat atas tu
Resepi : C&P from Mat Gebu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails