500gm tepung high protein
95gm gula kaster
1 tsp garam halus
14gm yis segera
50gm majerin/mentega
45gm shorteing/minyak sayur
2 tsp susu pekat manis
1 biji telur gred A
210gm air
Bahan Isian/Filling
7 crab stik (di potong, cuci dan toskan airnya)
1 biji telur Gred A
1/2 tsp garam halus
1/2 tsp gula
130gm sayur campuran (cuci dan toskan airnya)
(Semuanya digaul rata)
Bahan Hiasan dan Sapuan
Susu sejat untuk sapuan
Mayonnaise
Cili Sos
Cheddar Cheese
Oregano/Parsley
Cara-cara
- Satukan semua bahan dalam mangkuk pengisar kecuali air. Gunakan hook dan dengan speed perlahan, gaul adunan hingga rata.
- Tukar kepada speed sederhana dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli selama 8-10 minit sehingga menjadi doh yang elastik (boleh di tarik dan tidak putus)
- Keluarkan doh dan uli dengan tangan, bentukkan bulat dan tutup dengan mangkuk besar atau plastik. Rehatkan selama 20 minit.
- Leperkan doh dan uli semula. Bulatkan kembali dan rehat lagi selama 15 minit.
- Ambil doh dan timbang seberat 60gm atau saiz yang di kehendaki. Bulat2kan semula. Rehat selama 5 minit.
- Leperkan doh dan canai untuk membuang angin. Kemudian barulah di bentuk mengikut bentuk yang dikehendaki.
- Ambil doh dan gelek memanjang, masukkan ke dalam acuan di sukai. Biarkan doh mengembang 2 kali ganda.
- Sapu dengan susu sejat di permukaan bun dan letakkan bahan isian di atasnya. Pipekan mayonnaise dan sos cili. Tabur dengan cheddar cheese dan oregano/parsley.
Source : Resepi C&P from Kak Wan
No comments:
Post a Comment