Tuesday, November 22, 2011

Crab Meat Bun

Bahan Doh

500gm tepung high protein
95gm gula kaster
1 tsp garam halus
14gm yis segera
50gm majerin/mentega
45gm shorteing/minyak sayur
2 tsp susu pekat manis
1 biji telur gred A
210gm air

Bahan Isian/Filling
7 crab stik (di potong, cuci dan toskan airnya)
1 biji telur Gred A
1/2 tsp garam halus
1/2 tsp gula
130gm sayur campuran (cuci dan toskan airnya)
(Semuanya digaul rata)

Bahan Hiasan dan Sapuan
Susu sejat untuk sapuan
Mayonnaise
Cili Sos
Cheddar Cheese
Oregano/Parsley

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan dalam mangkuk pengisar kecuali air. Gunakan hook dan dengan speed perlahan, gaul adunan hingga rata.
  2. Tukar kepada speed sederhana dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli selama 8-10 minit sehingga menjadi doh yang elastik (boleh di tarik dan tidak putus)
  3. Keluarkan doh dan uli dengan tangan, bentukkan bulat dan tutup dengan mangkuk besar atau plastik. Rehatkan selama 20 minit.
  4. Leperkan doh dan uli semula. Bulatkan kembali dan rehat lagi selama 15 minit.
  5. Ambil doh dan timbang seberat 60gm atau saiz yang di kehendaki. Bulat2kan semula. Rehat selama 5 minit.
  6. Leperkan doh dan canai untuk membuang angin. Kemudian barulah di bentuk mengikut bentuk yang dikehendaki.
  7. Ambil doh dan gelek memanjang, masukkan ke dalam acuan di sukai. Biarkan doh mengembang 2 kali ganda.
  8. Sapu dengan susu sejat di permukaan bun dan letakkan bahan isian di atasnya. Pipekan mayonnaise dan sos cili. Tabur dengan cheddar cheese dan oregano/parsley.
Source : Resepi C&P from Kak Wan


9. Atur di atas loyang dan bakar di rak tengah pada suhu 180C selama 15 minit sehingga keperangan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails