Haiza buat separuh dari resepi asal.
PUDING KUKUS DELIMA ISTANA
Bahan-bahan
PUDING KUKUS DELIMA ISTANA
Bahan-bahan
- 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)
Bancuhan Telur
- 3 cawan air
- 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin Tropical fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
- 1 tin susu cair ideal / susu segar
- 1 tin (505gm) susu pekat manis(*update: haiza letak 450 gm je)
- 6 biji telur gred A dipukul dahulu
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan Taburan
- 1/2 tin buah cocktail
- 1 cawan mixed fruits (ceri merah dan hijau, kismis, blackcurrent)
Cara-cara
- Rendam agar-agar panjang selama 4 jam. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi.
- Didalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis.
- Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi.
- Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis. Lapisan terakhir tabur dengan buah-buahan diatasnya.
- Kukus sekurang-kurangnya 1 1/2 - 2 jam. Kukus sekejap akan menyebabkan agar-agar tidak larut.
- Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
*** K1 merendam agar-agar lebih lama untuk menjimatkan masa mengukus. Dalam resipi ni K1 hanya mengukus selama 1 jam sahaja. (*haiza pulak dah lebih dari 6 jam merendam agar-agar tuh...jadi kukus sejam pun ok jugak...)
Source : Resepi Asal dari Kak Wan & C&P from Ita.
No comments:
Post a Comment