Friday, November 25, 2011

Tiramisu

Resepi asal menggunakan blueberry, tapi haiza telah tukar kepada chocolate.

Bahan untuk syrup
150 g blueberry filling (haiza gantikan dgn serbuk chocolate)
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional (haiza tak guna pun)

Bahan Cream
250g cream cheese
125g whipped cream (haiza guna whipping cream je)
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted

Hiasan
1 peket biskut tiramisu
Serbuk Chocolate

Cara-cara
  1. Mula2 sediakan syrupnya.
  2. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
  3. Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
  4. Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
  5. Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
  6. Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada (haiza ayakkan serbuk koko). Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup lagi senang nak serve.


Source : Resepi C&P from Rabiatun

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails