Saturday, November 12, 2011

Talam Mini Skoteng


Bahan Lapisan Bawah:
  • 50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)
  • * 150g tepung beras
  • * 250ml santan pekat (akak guna santan Kara - 150 ml santan + selebihnya air)
  • * 450ml air
  • * 1 sudu makan Tepung Hoen Kwee (putih)
  • * 150g gula castor
  • * 1 sudu teh garam
Cara-Cara:-
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis dan masak hingga naik wap - tutup api.
  2. Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
  3. Tuang ke dlm loyang dan kukus selama 25 minit. (*akak guna acuan lompang dan kukus selama 15 minit sahaja)
Bahan Lapisan Atas:
  • 150g tepung gandum
  • 300g gula halus
  • 5/3/2 biji telur
  • 250ml santan pekat (akak guna santan Kara 150 ml santan + selebihnya air)
  • 500ml air
  • 1/2 tsp garam
  • 1 ½ tsp perisa rose (Brand : AMINA)
Cara-Cara:
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah.
  3. Kukus selama 30 minit atau hingga benar-benar masak. (untuk lapisan atas, akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel)
* Guna Loyang 10x10x2 @3 (*haiza guna acuan lompang, sapu minyak sikit dulu rata-rata, then tuang adunan k)

Source : Resepi C&P from Kak Ummi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails