Bahan Lapisan Bawah:
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)
- * 150g tepung beras
- * 250ml santan pekat (akak guna santan Kara - 150 ml santan + selebihnya air)
- * 450ml air
- * 1 sudu makan Tepung Hoen Kwee (putih)
- * 150g gula castor
- * 1 sudu teh garam
Cara-Cara:-
- Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis dan masak hingga naik wap - tutup api.
- Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
- Tuang ke dlm loyang dan kukus selama 25 minit. (*akak guna acuan lompang dan kukus selama 15 minit sahaja)
Bahan Lapisan Atas:
- 150g tepung gandum
- 300g gula halus
- 5/3/2 biji telur
- 250ml santan pekat (akak guna santan Kara 150 ml santan + selebihnya air)
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa rose (Brand : AMINA)
Cara-Cara:
- Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.
- Tuangkan ke atas lapisan bawah.
- Kukus selama 30 minit atau hingga benar-benar masak. (untuk lapisan atas, akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel)
* Guna Loyang 10x10x2 @3 (*haiza guna acuan lompang, sapu minyak sikit dulu rata-rata, then tuang adunan k)
Source : Resepi C&P from Kak Ummi
Source : Resepi C&P from Kak Ummi
No comments:
Post a Comment