Thanks Zura...Happy Birthday Aimi!
BAHAN BAHAN
Spounge kek
250 gm chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung
Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.
Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan setelah sejuk potong kepada 3 bahagian
Topping
1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut
Filling
1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling
Syrup
50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air hingga pekat dan masukkan lemon oil
Spounge kek
250 gm chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung
Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.
Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan setelah sejuk potong kepada 3 bahagian
Topping
1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut
Filling
1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling
Syrup
50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air hingga pekat dan masukkan lemon oil
Cara menghias kek
- Letak lapisan kek yang pertama di atas papan kek
- Renjiskan kek dengan syrup
- Letak lapisan whipping, letak filling dan susun pitted cherries
- Letak lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang same dan letak lapisan kek yang ketiga
- Saluti keseluruhan kek dengan lebihan whipping dan hias lah mengikut kreativiti anda.
Source : Resepi C&P from Kak Zue
1 comment:
black forest cake! fevret!
Post a Comment