Saturday, November 24, 2012

Blackforest Cake



Thanks Zura...Happy Birthday Aimi!

 BAHAN BAHAN

Spounge kek

250 gm  chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung

Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.

Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan  setelah sejuk potong kepada 3 bahagian

Topping

1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut

Filling

1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling

Syrup

50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air  hingga pekat dan masukkan lemon oil
Cara menghias kek

  1. Letak lapisan kek yang pertama di atas papan kek
  2. Renjiskan kek dengan syrup 
  3. Letak lapisan whipping, letak filling dan susun pitted cherries 
  4. Letak lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang same dan letak lapisan kek yang ketiga 
  5. Saluti keseluruhan kek dengan lebihan whipping dan hias lah mengikut kreativiti anda. 
 
Source : Resepi C&P from Kak Zue

1 comment:

faa.rosli said...

black forest cake! fevret!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails