Bahan-bahan - Adunan Dadar
30gm tepung Hongkong
30gm tepung kastard
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
20gm tepung kentang / tepung sagu
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
250ml susu cair - suhu bilik
1 sudu besar mentega cair
Pewarna kuning - optional
30gm tepung Hongkong
30gm tepung kastard
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
20gm tepung kentang / tepung sagu
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
250ml susu cair - suhu bilik
1 sudu besar mentega cair
Pewarna kuning - optional
Cara-cara :
- Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
- Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, ambil satu sendok kecil adunan dan lenggangkan kuali kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering, tidak perlu di terbalikkan.
- Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
- Pipekan sedikit whip cream di tengah dadar, letak 1 sudu kecil kastard durian kemudian tutup dengan whip cream.
- Lipat dadar menjadi empat segi. Buat hingga habis dan simpan di dalam peti sejuk.
Inti Kastard Durian
250ml susu cair
1 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 biji kuning telur
150gm isi durian
250ml susu cair
1 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 biji kuning telur
150gm isi durian
Non diary whip cream secukupnya - putar hingga kental (Masukkan ke dalam piping bag)
Cara-cara :
- Satukan semua bahan kastard, kisar sebentar hingga isi durian hancur. Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga menjadi kental.
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum di isi ke dalam dadar / crepe bersama whip cream.
No comments:
Post a Comment