Bahan-bahan A :
250 gm telur putih - dalam peti sejuk (7 biji gred A)
50 ml air sejuk
150 gm gula kaster
1 1/2 sudu kecil ovelette
2 biji kuning telur gred A
200 gm tepung superfine - di ayak
3/4 sudu teh double action baking powder - di ayak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan B :
170 gm mentega - cairkan
2 sudu besar susu pekat
Bahan-bahan C :
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Cara-cara :
250 gm telur putih - dalam peti sejuk (7 biji gred A)
50 ml air sejuk
150 gm gula kaster
1 1/2 sudu kecil ovelette
2 biji kuning telur gred A
200 gm tepung superfine - di ayak
3/4 sudu teh double action baking powder - di ayak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan B :
170 gm mentega - cairkan
2 sudu besar susu pekat
Bahan-bahan C :
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Cara-cara :
- Griskan loyang bulan 9 inci dengan sedikit butter dan ketepikan. CT guna silicone mould.
- Putar kesemua bahan A hingga kembang dan gebu lebih kurang 6-7 minit.
- Rendahkan kelajuan mixer dan masukkan bahan B dan putar kelajuan paling perlahan hingga rata.
- Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko dan coklat emulco, kacau rata.
- Scop kan anggaran 2 sudu besar adunan plain ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu besar adunan koko diatasnya. Ulang hingga habis adunan tadi.
- Bakar pada suhu 180' C selama 50 minit atau uji dengan dicucuk dengan lidi sate jika keluar bersih kek sudah masak.
TIPS : jika kek seakan perang diatas nya tetapi kek masih belum masak,
tutupkan bahagian atasnya dengan aluminium foil dan teruskan membakar
hingga kek masak dengan sempurna.
No comments:
Post a Comment