Wednesday, February 02, 2011

Kek Span Perancis with Laici


Bahan- Bahan

Bahan A
4 biji kuning telur
20g gula
1/4 sdk esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
100 g gula

Bahan C
110g tepung

Bahan D
70g mentega cair

Cara-cara
  1. Pukul (A) sehingga ringan dan gebu
  2. Putar (B) hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kental
  3. Kaup balikkan meringue (B) ke dalam (A) sehingga rata
  4. Masukkan (C) yang telah diayak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
  5. Masukkan (D) dan gaul hingga rata
  6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telas digris dan alas.
  7. Bakar pada suhu 190C selama 15 minit. Keluarkan kek dari acuan dengan segera setelah masak
Butter cream
50g air
120g gula
1/2 sdk jus lemon (haiza guna lychee syrup)
50g mentega

Cara-cara
  1. Masakkan air, gula & jus lemon sehingga memdidih. Dibiarkan sejuk.
  2. Pukul mentega sehingga ringan dan kemudian masukkan bahan (1) dan pukul sehingga gebu.
Source : Buku Fruity Cakes dr Alex Goh

1 comment:

Unknown said...

Guna tepung ape ye?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails