Monday, September 12, 2011

Frambrozen Kenari



FRAMBROZEN KENARI

Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk badam/ground almond

200 gm butter

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya (haiza guna blueberry filling)

Cara-cara
  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
  2. Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
  3. Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
  5. Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
  6. Cucuk doh dengan garfu.
  7. Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
  8. Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
  9. Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing


Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
  2. Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
  3. Pasangkan semula cutter dan tekan.
  4. Tabur pula dgn badam keping
  5. Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
  6. Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
  7. Kemudian keluarkan cutter
  8. Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
  9. Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
Source : Resepi C&P from Ita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails