FRAMBROZEN KENARI
Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya (haiza guna blueberry filling)
Cara-cara
- Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
- Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
- Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
- Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
- Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
- Cucuk doh dengan garfu.
- Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
- Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
- Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje
Hiasan
Kepingan badam atau gajus
Cara-cara
- Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
- Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
- Pasangkan semula cutter dan tekan.
- Tabur pula dgn badam keping
- Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
- Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
- Kemudian keluarkan cutter
- Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
- Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
No comments:
Post a Comment