Bahan 1
600 ml putih telur
275 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
14 gm ovalet
Bahan 2
Campur dan Ayak
300 gm tepung gandum
1 sdt baking powder
Bahan 3
75 gm magerin cairkan
Bahan 4
Pewarna kuning dan paste oren
Pewarna merah dan paste strawberry
Pewarna hijau dan paste lemon
Pewarna coklat dan coklat emulco
Cara-cara
- Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula pasir sedikit demi sedikitsambil terus memukul. Tambahkan ovalet dan garam dan pukul lagi hingga kembang dan kental.
- Masukkan bahan 2 yg telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.
- Tuangkan bahan 3 dan kacau perlahan2 dgn spatula hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan setiap bahagian diletakkan paste dan pewarna ikut kegemaran.
- Sediakan loyang berukuran 30 x 10 x T4cm yg telah disapu dgn sedikit butter dan dialas dasar loyang dgn kertas minyak.
- Tuangkan 1 bahagian adunan bewarna ke dalam loyang, ratakan dan kukus ke dalam bekas pengukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu dan kukus kek selama 15 minit
- Setelah masak satu lapisan, tuangkan lagi adunan yg kedua dan ulangi langkah yg sama untuk setiap adunan sehingga habis dan masak sepenuhnya. Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment