Monday, September 12, 2011

Tutty Fruity Cake

TUTTY FRUITY CAKE

Bahan 1

600 ml putih telur

275 gm gula pasir

1/4 sudu teh garam

14 gm ovalet


Bahan 2

Campur dan Ayak

300 gm tepung gandum

1 sdt baking powder


Bahan 3

75 gm magerin cairkan


Bahan 4

Pewarna kuning dan paste oren

Pewarna merah dan paste strawberry

Pewarna hijau dan paste lemon
Pewarna coklat dan coklat emulco


Cara-cara
  1. Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula pasir sedikit demi sedikitsambil terus memukul. Tambahkan ovalet dan garam dan pukul lagi hingga kembang dan kental.
  2. Masukkan bahan 2 yg telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.
  3. Tuangkan bahan 3 dan kacau perlahan2 dgn spatula hingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan setiap bahagian diletakkan paste dan pewarna ikut kegemaran.
  5. Sediakan loyang berukuran 30 x 10 x T4cm yg telah disapu dgn sedikit butter dan dialas dasar loyang dgn kertas minyak.
  6. Tuangkan 1 bahagian adunan bewarna ke dalam loyang, ratakan dan kukus ke dalam bekas pengukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu dan kukus kek selama 15 minit
  7. Setelah masak satu lapisan, tuangkan lagi adunan yg kedua dan ulangi langkah yg sama untuk setiap adunan sehingga habis dan masak sepenuhnya. Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.
Source : Resepi C&P from Ita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails