250 gm butter
160 gm sugar
Bahan B
4 eggs
Bahan C
150 ml milk
230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)
Bahan D
230 gm flour
2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)
Cara-cara
- Masak bahan A di dlm periuk dengan api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.
- Kemudian masukkan bahan B ke dalam adunan butter. Kacau sebati.
- Blend bahan C di dalam blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bahan C ke dalam adunan butter. Kacau lagi.
- Gaulkan bahan D di dalam satu bekas. Kemudian campurkan bahan D ke dalam adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan tidak berketul. Masuk ke dalam loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.
Tips : Kek ini tidak perlu menggunakan mixer, lebih senang mengacau adunan dgn whisker (pengacau telor). Selamat mencuba.
Source : Resepi C&P from Kak Lia
Source : Resepi C&P from Kak Lia
No comments:
Post a Comment