Monday, September 19, 2011

Kek Kurma

Bahan A
250 gm butter

160 gm sugar

Bahan B
4 eggs


Bahan C
150 ml milk

230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)

Bahan D
230 gm flour

2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)

Cara-cara
  1. Masak bahan A di dlm periuk dengan api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.
  2. Kemudian masukkan bahan B ke dalam adunan butter. Kacau sebati.
  3. Blend bahan C di dalam blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bahan C ke dalam adunan butter. Kacau lagi.
  4. Gaulkan bahan D di dalam satu bekas. Kemudian campurkan bahan D ke dalam adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan tidak berketul. Masuk ke dalam loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.
Tips : Kek ini tidak perlu menggunakan mixer, lebih senang mengacau adunan dgn whisker (pengacau telor). Selamat mencuba.

Source : Resepi C&P from Kak Lia

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails