Saturday, September 17, 2011

Kek Lapis Prune


BAHAN A :-)
250 g mentega
80 g susu pekat manis
1 camca teh rempah kek
1/2 camca teh serbuk vanilin
80 g golden syrup

BAHAN B :-)
15 kuning telur
3 putih telur
120 g gula kastor
80 g tepung superfine/hong kong/tepung halus
1 camca besar ovallete
20 ml air sejuk

BAHAN C :-)
Beberapa titik pewarna kuning
150 g prune, belah dua dan leperkan
Mentega cair untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin kek berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar bahan A pada kelajuan tinggi selama 5 - 7 minit hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk yang lain dan bersih, putar bahan B pada kelajuan sederhana selama 10 minit.
  4. Satukan adunan A dan B, gaul rata dan tambah pewarna kuning. Kacau hingga sebati. Panaskan oven pada suhu 180C, gunakan api "grill".
  5. Sudukan 4 camca besar adunan ke dalam tin kek, ratakan dan bakar hingga masak (lebih kurang 5 minit, bergantung pada oven masing). Keluarkan kek, sapu nipis permukaan lapisan dengan mentega cair. Letakkan adunan baru sebanyak 4 camca besar, ratakan dan bakar.
  6. Lakukan proses tadi sehingga lapisan ke-4 atau 5. Lapisan seterusnya disusun buah prune tadi dan bakar hingga masak. Tidak perlu disapu mentega cair pada permukaan yang ada buah prune.
  7. Buat hingga siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul2 sejuk sebelum dipotong. Boleh juga dibungkus rapi dan simpan dalam peti ais...
Source : Resepi C&P from Mat Gebu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails